Over Ons
Kees en Menno
Opa Piet en Erik
Erik, Helmi, Kees en Menno
Historie
De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot voor 1600.
De kwekerij is altijd in de familie gebleven. Het ging over van vader op zoon, van oom naar neven en van opa Maarse naar kleinzoon Kramer.
Altijd al op de Uiterweg
Voor 1600 is Cornelis Dirk Arysz (overleden 1625) neergestreken aan het einde van de Uiterweg Aalsmeer. Zijn vader Dirk Arysz (overleden voor 1561) woonde op het Westeinde. Het vermoeden is er dat dit op de Westeinderplassen is geweest, daar heeft vroeger een weg door heen gelopen (Dijksloot). Alle nazaten zijn tot op heden aan het einde van de Uiterweg gevestigd (geweest).
Maarse
In die periode bestond achternaam Maarse nog niet. Vanaf die tijd is de kwekerij van vader op zoon voortgezet. Rond 1700 is de voornaam Maarten omgezet naar familienaam Meartsz. Vanaf 1750 wordt Maertsz omgezet naar familienaam Maarse (later ontstonden div. vormen Maars(s)e(n). Deze families waren o.a. boomkwekers/ veehouder/ timmerman.
Voorouder Willem Maarse (bijnaam: Willem de Koop, 1840-1879) zelf koopman/barbier, had een broer Jan Maarse (1854-1934) die de kwekerij van hun vader had overgenomen (Willem Maarse 1810-1889).
Jongste zoon, nr. 9 van het gezin van Willem de Koop, ook weer Willem Maarse (1879-1963) is geboren in het jaar dat zijn vader overleed.
Willem Maarse (had 4 zonen en een dochter), zijn broer Cornelis Maarse (1869-1951, had 1 dochter) beide werkten als medewerker bij hun Ome Jan (kinderloos) op de kwekerij.
Rond 1920 Seringen
Er werd in die tijd volop bomen, heesters, klim-, vaste-, en perkplanten gekweekt. In het archief is te lezen dat er rond 1920 Syringa “Stepman” en “Späthen” werden verkocht als snijbloem.
Omdat Ome Jan geen kinderen had werd in 1935 de kwekerij nagelaten aan de neven Willem Maarse en zijn broer Cornelis Maarse. Later zetten de 4 zoons van Willem Maarse die al werkzaam waren op de kwekerij het bedrijf voort.
Willem (Wim) Maarse (1902-1964)
Gerrit Maarse (1907-1972)
Cornelis (Kees) Maarse (1910-1989)
Jacob (Jaap) Maarse (1913-1972)
Deze broers en voorouders handelde onder de naam: Fa. WD. Maarse en waren handelskwekers. Handel werd veelal vanaf de kwekerij verkocht en verhandelt op de Singel in Amsterdam en er werd geveild in Amsterdam en op de CAV.
Rond 1972 werd Fa. WD Maarse pas lid van VBA Aalsmeer wat nu bekend is als Royal Flora Holland.
In de periode van de 4 broers werd er naast Seringen o.a. Violen, perkplanten, Hortensia’s, Cyclamen, Primula’s in o.a. platte bakken op het veld en in de kas gekweekt. Later kwamen daar ook groene planten bij o.a. Hedera, Rhoicissus en Papyrus.
Van Maarse naar Kramer
Cornelis Maarse, langst levende van de 4 broers kreeg samen met Geertje Venema twee dochters Aagje 1930 en Annie 1945. Aagje trouwde met Piet Kramer (1925-2011). Piet Kramer is tot 1975 bakker geweest bij Bakker Rodenburg en ging na het sluiten van de bakkerij op zijn 50ste werken bij zijn schoonvader op de kwekerij en vervolgens tot zijn 65ste bij zijn zoon Kees Kramer. Daarna ging hij met pensioen, maar hij was nog dagelijks op de kwekerij te vinden.
Opa Maarse heeft lang gedacht geen opvolger te hebben tot zijn kleinzoon Kees, zoon van Aagje en Piet Kramer besluit om na de RMTS (bloementeelt) samen met zijn vrouw Helmi in 1983 de kwekerij over te nemen (Opa was toen 72). Helmi is dochter van veehouder Gerrit Griffioen (1939-1990) en Corrie van Walbeek (1941) uit Abcoude heeft ook de RMTS (bloementeelt &bloemsierkunst) afgerond.
Sinds 1983 heet het bedrijf Fa. C. Kramer, sinds dien is de Seringenteelt geleidelijk uitgebreid en is er gestopt met perk- en (bloeiende) planten. Naast seringen zijn er ongeveer 20 jaar Viburnum (sneeuwballen) geteeld, waar in 2020 een einde aan kwam. In diezelfde perioden krijgen Kees en Helmi 3 kinderen: Susan 1992, Menno 1993 en Erik 1998.
Suus vond haar werk in de thuiszorg. Menno heeft tot zijn 22ste fanatiek geschaatst. In die periode heeft Menno na de Johan Cruijff College in de avonduren zijn hoveniers papieren behaald. In 2021 heeft Menno naast zijn werk op de kwekerij zijn studie HBO Tuin- en Akkerbouw in Dronten afgerond. Erik heeft tot zijn 16 de fanatiek geschaatst en in 2018 zijn mbo-bloementeelt afgerond. Sinds 2018 zitten Menno en Erik in de kwekerij en delen zij dezelfde passie voor Seringen. Na de komst van Menno en Erik in het bedrijf, is het bedrijf weer gaan groeien. Momenteel staan er ruim 50.000 struiken op de akkers die verdeeld over twee jaar de kas in gaan (lees: twee jarige teeltcyclus). De seringen struiken staan verspreid over 4 ha land. Het meeste land zijn eilandjes op de Westeinderplassen.
Kramer Seringen
Van begin oktober tot begin juni staan onze Seringen in de kas en is het doel om dagelijks aan te voeren via Royal Flora Holland onder de naam Kramer Seringen. Het assortiment bestaat uit:
Syringa vulgaris “Weissen Traum”
Syringa vulgaris “Dark Koster”
Syringa vulgaris “Mme Florent Stepman”
Syringa vulgaris “Rhum von Horstenstein”
Syringa vulgaris “Herman Eilers”
Syringa vulgaris “White Wonder”
Syringa vulgaris “Lila Wonder”
Syringa hyacinthiflora “Maiden Blush”